ç CREATE 2 Evaluate- Competitive Regions and Employability


Cutia cu instrumente

Cutia cu instrumente din CREATE si CREATE2Evaluate este dezvoltata cu privire la certitudinea ca factorii de decizie a politicilor regionale de pe tot cuprinsul Europei vor fi capabili sa utilizeze instruméntele de politici pentru o mai buna planificare, concepere, implementare si monitorizare a politicilor EA cu o viziune clara a sustenabilitatii finantarii publice in EA. Cutia cu instrumente din CREATE si CREATE2Evaluate va fi disponibila gratis in 6 limbi diferite ca sa asigure cea ma larga vizibilitate si adoptare.

Cutia cu instrumente din CREATE si CREATE2Evaluate contine instrumente de politici si resurse care sustin factorii de politici local/regionali in formularea mai buna si mai relevanta a solutiilor si programelor de formarein educatia adultilor. Cutia cu instrumente din CREATE si CREATE2Evaluate va permite totodata factorilor de politici sa alinieze mai bine si sa integreze interventiile EA cu strategiile locale de dezvoltare economica.

CREATE2Evaluate consortium has validated the ToolBox with stakeholders, policy makers, practitioners. Partners involved more than 50 stakeholders in the validation of the policy tools, representing the cohort of participants in the AE policy ecosystem, i.e. policy makers at any layer of governance, AE organisations and providers, civil society, practitioners from research and academia, etc. In this validation round, partners tested with the stakeholders the tools and gauged with real users and target groups the validity, relevance, and efficacy of the tools. Here you can find the report on validation with stakeholders:
Validation report


Termen
Etapa ciclului de politici:
Tipul instrumentului:


Filtered by:  
Puteti ca explorati intregul set de instrumente here.




Tools

Listă de verificare pentru furnizorii de formare: Evaluarea includerii furnizorilor în elaborarea politicilor de educație a adulților



Tools

Valorificarea și urmările evaluării. Câțiva factori de succes



Tools

Măsurarea beneficiilor mai largi ale învățării pentru adulți – Ghid de focus grup pentru cursanți și părțile interesate



Tools

Valoarea adăugată rezultată din participarea la Educația Adulților.



Tools

Sondaj pentru personalul administrației publice



Tools

Sondaj pentru furnizorii de formare



Tools

Listă de verificare pentru evaluarea coerenței obiectivelor și a rezultatelor formării și programelor AE cu strategiile și agendele generale adoptate de UE
De ce acest instrument?

Evaluarea și valorizarea sunt etape cruciale în crearea unor strategii viabile cu beneficii pe termen lung. Cu toate acestea, multe dintre politicile de educație a adulților la nivel local și regional nu sunt evaluate în mod sistematic. Acest lucru se datorează parțial faptului că factorii de decizie politică nu dispun de instrumentele adecvate.

CREATE2Evaluate abordează această lacună prin conceperea unui set de instrumente și modele utile pentru a ajuta factorii de decizie și agenții activi în procesele de elaborare a politicilor de educație ecologică să evalueze strategiile existente, să tragă concluzii viabile și să elaboreze strategii mai bune în viitor.

Unul dintre aspectele cheie ce reies din analiza literaturii de specialitate și din evaluarea primară realizată de organizația participantă  indică o fragmentare generalizată în rândul statelor membre și a autorităților regionale în ceea ce privește punerea în aplicare și dezvoltarea de politici structurale și structurate în materie de educație și formare profesională și de autonomie la nivel local.

Intervențiile specifice la nivel local și regional par să răspundă stimulentelor UE, dar este foarte dificil de confirmat măsura în care acestea sunt de fapt coerente cu recomandările propuse (domenii cheie de formare de interes pentru UE, obiective și realizări etc.). Acest lucru se datorează faptului că nu există încă - deși este foarte recomandat - un sistem de evaluare validat care să vizeze compararea încrucișată și evaluarea comparativă a modului în care intervențiile locale și regionale în domeniul AE se aliniază la așteptările UE.

Există mecanisme formale de monitorizare și evaluare, dar acestea par a fi axate pe controlul bugetar, audit și management financiar, accentul pus pe învățarea cheie, rezultatele sociale și economice pentru ținte și beneficiari părând a fi de competența inițiativei "private" a furnizorului respectiv sau a autorității locale, în funcție de percepția acestora asupra fenomenului.

Autoritățile locale și furnizorii formali de educație și formare profesională (ar trebui) să colaboreze pentru a contura, concepe și furniza oferte de formare și educație, precum și răspunsuri politice, care să fie adaptate la contextul socio-economic în care se aplică. Acest principiu al flexibilității este, de fapt, recomandat și așteptat de documentele de politică ale UE care abordează prioritățile și recomandările în materie de educație și formare profesională, dar tot în cadrul unui cadru comun de referință detaliat în mod specific de aceleași documente de referință.


Ce scop servește acest instrument?

Acest document abordează primul dintre cele șase domenii de interes propuse de cadrul de evaluare CREATE2: coerența obiectivelor și rezultatelor formării și programelor AE cu strategiile și agendele generale adoptate de instituțiile UE.

Pentru a face acest lucru, vom examina trei dintre cele mai relevante acte legislative ale UE pentru EA:

1.    RECOMANDAREA CONSILIULUI din 19 decembrie 2016 privind parcursurile de perfecționare: Noi oportunități pentru adulți (2016/C 484/01)
2.    RECOMANDAREA CONSILIULUI din 22 mai 2018 privind competențele-cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții (2018/C 189/01) 
3.    Rezoluția Consiliului privind o nouă agendă europeană pentru învățarea în rândul adulților 2021-2030

Includerea în recomandarea Consiliului din 2016 și 2018 nu este întâmplătoare, ci este esențială pentru a oferi cititorilor și grupurilor țintă o imagine de ansamblu cuprinzătoare asupra a ceea ce au fost până în acest moment referințe esențiale în domeniul AE. 

Pe de altă parte, accentul pus pe rezoluția Consiliului abordează dimensiunea prospectivă, dând relevanță la ceea ce va fi principalul centru de interes al priorităților și paradigmelor de referință ale AE la nivelul UE pentru următorul deceniu. Acest lucru este menit să ajute cititorii să fie mai conștienți de provocările și oportunitățile viitoare și mai competenți în elaborarea politicilor pe termen lung.
 



Cum se utilizează acest instrument?

În paginile următoare, cititorii vor găsi o listă cuprinzătoare și concisă a celor care au fost și vor fi principalele centre de interes și priorități ale UE în domeniul AE  .

În ceea ce privește recomandările pentru 2016 și 2018, cititorii sunt invitați să verifice dacă - prin practica lor instituțională - au reușit să abordeze oricare dintre recomandările-cheie considerate.

În ceea ce privește rezoluția Consiliului, cititorii pot profita de această ocazie pentru a se autoevalua, a determina dacă organizația/instituția lor a pus deja în aplicare (sau a planificat) strategii concrete pentru a corespunde și a satisface rezultatele așteptate ale rezoluțiilor.

În general, acest document este destinat a fi utilizat atât ca un ghid, cât și ca o listă de verificare a conformității pentru evaluarea și valorificarea intervenției locale în domeniul EA:

•    Orientări, deoarece îi va ghida pe cititori prin ecosistemul de politici ale UE în ceea ce privește EA, incluzând idei practice pentru reflecție cu privire la modul de a fi mai receptivi și mai conformi la cadrul (cadrele) de politici ale UE.
•    Lista de verificare, deoarece grupurile-țintă pot experimenta singure care este nivelul lor de coerență cu strategiile și agendele globale adoptate de instituțiile UE.



Lista de conținut

Căi de perfecționare: Noi oportunități pentru adulți 6

1. Acordarea de prioritate populației adulte cu un nivel scăzut de aptitudini, cunoștințe și competențe. 6

2. Stabilirea unei ierarhii de obiective prioritare în cadrul etichetei "adulți cu competențe reduse". 6

3. Metodologia în trei etape a parcursurilor de perfecționare a competențelor 6

4. Evaluarea competențelor - un cadru centrat pe țintă. 7

5. Validarea învățării non-formale și informale. 7

6. Ofertă flexibilă de formare profesională. 7

7. Monitorizarea progreselor cursanților și a performanțelor generale. 8

8. O perspectivă centrată pe piață. 8

9. Învățarea la locul de muncă. 9

10. Sensibilizarea și implicarea stakeholderlor 9

11. Marketing, PR și vizibilitate. 9

12 Program de coaching, consultanță și mentorat 10

13. Eliminarea barierelor în accesarea oportunitățile de EA și LLL. 10

14. O abordare centrată pe personal: formarea formatorilor 10

Competențe-cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții (LLL) 12

Ce înțelegem prin competențe-cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții?. 12

8 competențe-cheie pentru LLL 13

Competențe de bază. 13

Competență multilingvistică. 14

Competența STEM.. 16

Competența digitală. 18

Competența personală, socială și de a învăța să înveți 21

Competențe de cetățenie activă. 24

Competența antreprenorială. 25

Conștientizare culturală și competență de exprimare. 29

Orientări pentru sprijinirea dezvoltării competențelor LLL 30

Rezoluția Consiliului referitoare la o nouă agendă europeană pentru învățarea în rândul adulților 2021-2030. 31

Domeniul prioritar nr. 1: Guvernanța. 31

Domeniul prioritar nr. 2: Oferta și utilizarea oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții 31

Domeniul prioritar nr. 3: Accesibilitate și flexibilitate. 31

Domeniul prioritar nr.4: Calitate, echitate, incluziune și succes în învățarea adulților 33

Profesionalizare. 33

Mobilitate. 33

Incluziune. 33

Asigurarea calității 33

Domeniul prioritar nr. 5: Tranziția ecologică și digitală (cunoscută și sub numele de Tranziția Twin) 34

Anexa 1: Obiective și indicatori la nivelul UE - Monitorizarea performanțelor medii ale UE în domeniul AE. 36

Anexa 2: Cadrul de competențe financiare pentru adulți (OCDE, Comisia Europeană - 2022) 37




Download Tool



Tools

Întrebări Focus Grup



Tools

Matrice pentru evaluarea creativității procesului de elaborare de politici în domeniul educației adulților



Tools

Dimensiuni ale diversității în educația adulților



Tools

Listă de verificare pentru evaluarea inclusivității politicilor de educație a adulților și a disponibilității programelor în zonele expuse din punct de vedere geografic



Tools

Idei pentru factorii de decizie politică pentru implicarea părților interesate



Tools

Factori critici de succes: un studiu de caz



Tools

Denumirea instrumentului: Interviu individual cu participantul: Metode, echipamente și personal în educația adulților și adaptarea la grupul țintă.




IDP
Internet Web Solutions
ISJ Neamt
Comune di Pescara